piątek, 18 maja 2007

Dishes Circle

2piwa już się chyba chwalił, że studiuje ekonomię. (Dostał się, co prawda na ostatnim miejscu, ale indeks i legitymację ma najprawdopodobniej taką sama jak wszyscy). Dzięki czteroletniej nauce na tym prestiżowym kierunku, jeszcze bardziej prestiżowej uczelni, 2piwa zdobył dość pokaźną wiedzę dotyczącą technik ekonomicznych, statystyki, matematyki, ekonometrii i finansów. Za jej pomocą potrafi znacznie lepiej odnaleźć się w skomplikowanym współczesnym świecie, a w połączeniu z ponadprzeciętną inteligencją (dziesięciokrotne wykonanie tego samego testu na inteligencję wskazuje wynik przewyższający 100 punktów), spostrzegawczością (nawet pomimo poważnej wady wzroku), zmysłem obserwacji (szczególnie wyćwiczonemu w trakcie obserwacji płci przeciwnej) oraz wielką ambicją (chęć trafienia szóstki w toto – lotka) 2piwa zdolny jest do formułowania bardzo błyskotliwych wniosków. Dzisiaj chciałby przedstawić swoje wielkie odkrycie, które w niedalekiej przyszłości zostanie prawdopodobnie opublikowane w poważnym czasopiśmie naukowym (2piwa po cichu ma nadzieję nawet na nagrodzę Nobla z ekonomii). Owo błyskotliwe odkrycie dotyczy regularności w życiu zastawy stołowej.

Fazy życia naczyń (Dishes circle) – przedstawiony w formie opisowej – skierowany do osób nie znających ekonomii.
Dotyczy on cyklu koniunkturalnego naczyń wykorzystywanych do posiłków.
Powiedzmy, że:
2piwa posiada pewnie zasób naczyń oraz sztućców ( nazwijmy go X), a są to – 3 duże talerze, 1 mały talerz, 1 mała miseczka, 2 duże metalowe salaterki, 1 rondelek, 1 patelnia, 6 kubków, 4 widelce, 2 duże łyżki, 3 małe łyżeczki, 2 noże – ( 2 kieliszki do wina oraz 3 do wódki nie wchodzą do tej puli, ponieważ ich wykorzystanie opisuje inna funkcja).
Na początku fazy (stanu) I wszystkie naczynia są czyste i dostępne, następuje stopniowe ich wykorzystanie, aż do wyczerpania zasoby X. Długość tej fazy zależy od wielu czynników, najważniejsze to: 1a) ilość jedzenia, jakie jest w lodówce, oraz jego rodzaj – w jaki sposób obciążają one naczynia, 1b) stan konta – więcej pieniędzy dostępnych na koncie powoduje większą konsumpcję „na mieście”, mniejsze zużycie naczyń 1c) ilość imprez – imprezowanie znacznie zmniejsza zużycie naczyń – posiłki spożywa „na kaca” cechują się znacznie mniejszym wykorzystaniem naczyń lub brakiem ich użycia, zmienna ilość imprez skorelowana jest bardzo ze zmienna stan konta.
Gdy wszystkie naczynia są już brudne, przechodzimy do fazy (stanu) II – następuje wtedy żerowanie na naczyniach współlokatorów/współlokatora – długość tej fazy waha się znacznie bardziej niż długość fazy I. Zależy ona przede wszystkim od 2a) ilości czystych naczyń, jakie ma współlokator 2b) ilości i jakości jego jedzenia – od tego zależy dostępność jego czystych naczyń 2c) stanu jego konta – zależność taka sama jak w przypadku fazy I. Faza II trwa zazwyczaj krócej niż faza I. Kończony ją stwierdzenie „Umyj mi kurwa chuju kubek !”, „Umyj mi kurwa chuju patelnię !” lub podobnie zbudowane wyrażenie.
Przechodzimy do fazy (stanu) III – zmywanie doraźne, charakteryzuje się ona tym, że naczynia zmywane są tylko przed jedzeniem, i tylko te naczynia, które potrzebne są do jedzenia. Długość tej fazy jest przeważnie najdłuższa, zależy od tych samych czynników, co fazy I, dodatkowo bardzo duże znaczenie ma tutaj 3a) zabrudzenie tych naczyń – naczynia bardziej brudne powodują silniejszy nieprzyjemny zapach – skrócą fazę III 3b) stanu zdrowia 2piwa – jak 2piwa ma katar, to fetor nie pozmywanych naczyń mu nie przeszkadza, powoduje to wydłużenie fazy III, 3c) ilości osób odwiedzających 2piwa – 2piwa czasami się wstydzi, że jest bałaganiarzem ( tak, tak - trudno w to uwierzyć), jak ktoś do niego przychodzi to czasami sprząta i zmywa naczynia. 3d) poziomu ambicji 2piw – czasami w 2piwach odzywa się jego sumienie i karze mu wziąć się do nauki – te wielkie postanowienie kończy się zazwyczaj zmywaniem naczyń.
Po fazie III przechodzimy do faz IV – zmywania – najkrótsza (czas trwania do 1h) a zarazem najbardziej nieprzyjemna faza cyklu. Po niej następuje faza I, i cały cykl się zostaje powtórzony.

Bardziej formalny i naukowy zapis Dishes Circle, z równaniami długości trwania poszczególnych faz, funkcjami przejścia między stanami, oraz dokładnym opisem, jak model będzie estymowany, 2piwa postara się zaprezentować w niedalekiej przyszłości.

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

zapomniałeś dać odnośnik do postu o syfie w pokoju, tam chyba na stole było trochę tych niepomytych naczyń, myślę więc że te dwa posty można by jakoś powiązać

Anonimowy pisze...

nie ma sensu podawanie zbioru danych (składu ilościowego naczyń) we wstępie pracy, jeżeli w dalszej jej części nie odwołujesz się do nich! Tym bardziej, że jest to przecież teoria, która ostatecznie powinna sprawdzić się w innych modelach pokoju studenckiego, gdzie liczba naczyń, lokatorów itd. jest zm. losową!

2piwa pisze...

chyba masz racje, z Nobla niestety nici :(

ale to narazie tak obrazowo mialo być, i 2piwa chciał sie pochwalić jakim zasobem naczyń dysponuje, by inni wiedziali na jaki okres czasu może mu to starczyć.

Anonimowy pisze...

Jak byś tyle czasu na to gówno nie marnował to miałbyś czas żeby mi umyć patelnie.

ps. masz czas do jutra. Jak nie to wiesz co...

Anonimowy pisze...

w kazdej notce jest "wygrac w toto - lotka", "toto - lotek" albo "szostka w toto - lotka", najs